Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

23 Nisan 2014 Çarşamba

Uzaklardan Masallar

     

Latin Amerika Masalları
Kolektif
Dipnot Yayınları, 2008
9 yaş ve üstü

Mehmet Özçataloğlu

Bolivya’dan Meksika’ya, Brezilya’dan Arjantin’e, Porto Riko’dan Surinam’a güneşin el verdiği uygarlıkların mitlerle zenginleşen masalları çocukları bilinmeyen dünyalara davet ediyor.

“Masallar insanlığın yalın hallerinden, en derinlerdeki zaafları, tutkuları, meleksi ve şeytani durumlarından birtakım semboller aracılığıyla yepyeni gerçekliklere açılan olağanüstü yapıtlardır. Bir anlamda masallar, insanın yaratıcılığını harekete geçiren önemli birer yazınsal güçtürler” demiş Hülya Soyşekerci bir yazısında. Bu düşünce doğrultusunda okudum ben de Latin Amerika Masalları’nı.
Acaba dünya çocukları bizimle aynı masallarla mı büyüyorlar, diye iz sürdüm her birinde. Farklı kültürlerin çocukları aynı ya da benzer fantastik ögelerle mi bezeniyorlar? Yaratıcılıklarını benzer ögeler mi tetikliyor? Eğer ki düş güçleri benzer kaynaklardan besleniyorsa kültürel farklılıklar nasıl oluşuyor? Kitabı elime almadan bu sorularla donanmıştım?
Ve okurken gördüm ki farklı kültürlerin çocukları farklı ögelerle donatılıyorlar. Kültürel farklılıklar masallara da yansıyor. İyi ki de yansıyor. Yoksa bütün çocukların aynı masallarla büyümesi ne kadar da sıkıcı olurdu kim bilir? Kültürel zenginlik nasıl yansırdı yeryüzüne?


Latin Amerika Masalları, Dipnot Yayınları’nın “dünyanın dört bucağından masallar” dizisinden bir kitap. Yirmi iki masaldan oluşuyor ve Bolivya’dan Meksika’ya, Brezilya’dan Arjantin’e, Porto Riko’dan Surinam’a hatta Mayalara, Tikuna Kabileleri’ne uzanıyor. Amerika denildiğinde akla gelen zenginliğin yaşanamadığı bu ülkelerin çocuklarının hangi masallarla büyüdüğünü görmek, okumak heyecan vericiydi.  Özellikle yakınımızdakiler değil de çok uzaktakiler için güzel bir kaynak bu dizi. Latin Amerika Masalları çocukların hayal dünyasına heyecan katacaktır!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder