Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

9 Nisan 2014 Çarşamba

Neden, nasıl derken ‘Fips olanları anlayamıyor’


Fips Olanları Anlayamıyor - Anne Baba Ayrıldığında
Jeanette Randerath
Resimleyen:  Imke Sönnichsen
Gergedan Kitap, 2014
4-6 yaş
Ezgi Karataş

Ayrılık zihinsel haritamızda iyi şeylere çağrışım yapmazken, çocukların bunu anlaması da pek kolay olmuyor. Böylesi zor bir süreçte çocukların edebiyattan yardım alması biraz olsun işleri kolaylaştırabilir. 

Son zamanlarda pek çok yayınevi çocuk yayıncılığına el atarken, bu alan ne yazık ki piyasalaşmanın en gözle görünür hale geldiği alanlardan biri oldu. Kötü çeviriler, ‘çok okunanlar’ listelerinden düşmeyen sayfası çok ama içi boş kitaplar yetmezmiş gibi gerici yayınlarda bu alana göz dikmiş durumda. Haliyle böylesi durumda kitap raflarından ‘iyi kitapları’ bulup çıkarmak karanlık bir kuyuda iğne aramaya benziyor. Ne fena!
Haklısınız, fazla iç karartıcı başladık yazıya. Ama hemen ense karartmayın. Bu karmaşada ne güzel ki halen ‘iyi kitaplar’ yayınlayan, çevirileriyle tatmin eden ve salt çocuklara yönelik yayın yapan yayıncılar var. İşte bu hafta sizi böylesi bir yayıneviyle tanıştıracağız. Gergedan Yayınları çok yeni merhaba dedi ama yayınlarıyla hemen göz doldurmayı başardı.

Uzun bir düşünme sürecinin ardından yola çıkan ve çocuk yayınlarının pedagojik bir arka plana, görsel-estetik tasarım ve sunuma, dilsel lezzet, ironi, şaşırtma, gülümsetme, düşündürme özelliklerine sahip olması gerektiğini savunan yayınevi ilk etapta dört klasik eserle karşımıza çıktı. Hemen arkasından da zengin bir pedagojik altyapıya sahip kitapları bizimle tanıştırdı. Bugün tanıtacağımız Jeanette Randerath’in yazdığı ‘Fips Olanları Anlayamıyor - Anne Baba Ayrıldığında’ bunlardan biri.


Annem/babam beni eskisi gibi sevmeyecek mi?

Anne-babanın duygusal kopuşuna tanıklık eden, ebeveyn ayrılıklarını yaşayan pek çok çocuk annem/babam beni eskisi kadar sevmeyecek mi? sorusunu sıklıkla telaffuz ederken bu süreç çocuklarda pek çok korkunun ortaya çıkmasına neden oluyor.  Duygusal şiddete tanıklık etmek çocuğun anlam dünyasını karıştırırken buna ek olarak fiziksel şiddete de tanıklık ediyorsa bu durum pek çok problemi beraberinde getiriyor. Çocukların güvensizlik duygusu yaşamasına sebep olan ayrılık sürecinde sorunların çözümü için uzman yardımı önemli olurken, aileler ve çocukları için konuyu özenli bir dille ele almış kitaplardan da yararlanılabilir. Zira böylesi bir kopuşa tanıklık eden çocuklar yaşanılan süreçte kendilerinin suçlu olup olmadığını sorgularken bir yandan da ebeveyne öfke geliştirebiliyor. Yine çocuklar bu süreçte kaybetme korkusunu da derinden yaşıyorlar, aynı küçük kahramanımız Fips gibi.

Fips küçük bir köpek… Ama bakmayın boyunun küçüklüğüne bizim Fips akıllı ve duygusal zekâsı gelişkin bir köpek. Buna rağmen annesiyle babasının ayrılığına anlam veremediği gibi annesinin ona neden kızgınlıkla havladığını, babasının neden sinirlendiğini de anlamıyor. Eeee, kolay değil anne babasıyla birlikte kurduğu mutlu hayatı birdenbire değişti. Dolayısıyla kafası karışık, fazlasıyla üzgün ve azıcık da sinirli. Annesi bu durumdan hiç hoşnut olmasa da Fips’in bu hallerinin ayrılıktan kaynaklığını biliyor. Tabi bilmek sorunu çözmeye her zaman yardımcı olamıyor. Allahtan şansına mahallenin bilge köpeği ihtiyar Bruno devreye girdi de bizim küçük Fips durumu kavrayabildi. İhtiyar Bruno’nun kısacık hikayesiyle birlikte küçük Fips’te kafasını karıştıran sorulara yanıt bulabildi. Sonrası ne mi oldu? Elbette iyilik güzellik.

Fips Olanları Anlayamıyor-Anne Baba Ayrıldığında’ 4-6 yaş aralığındaki çocukların ebeveyn ayrılığını kavramasına yardımcı olacak, keyifli çizimlerle donanmış bir kitap. Tavsiye ederiz, iyi okumalar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder