Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

23 Nisan 2014 Çarşamba

Unutmayın, yıldızlar sadece gülümseyen çocukların gözlerinde parlar!


       
Nilüfer’in Gülümsemesi
Akram Ghasempour
Nasim Azadi
Çeviri: Fulya Alikoç
Evrensel Çocuk Kitaplığı, 2012
7 yaş +

Özgül Kılınç

Bir sabah uyandığınızda yüzünüzdeki gülümsemenin kaybolduğunu düşünün. Ah, ne fena! Oysa  o gülümseme bizim en büyük silahımız değil mi?

İranlı yazar Akram Ghasempour’un yazdığı Nilüfer’in Gülümsemesi bir çocuğun dünyasına onun gözüyle bakmamızı sağlıyor. Küçük bir kız çocuğu olan Nilüfer, bir sabah uyandığında gülümsemesini kaybettiğini fark ediyor. Bu duruma çok şaşırıyor, şaşkınlığı geçince de üzülmeye başlıyor. Bir sabah uyanıp da gülümsemesini bulamamasına bir anlam veremiyor. Bakabileceği her yere bakıyor, fakat gülümsemesini bir türlü bulamıyor. Ama sonra annesinin ona söylediğini hatırlıyor.  “Yıldızlar sadece gülümseyen çocukların gözlerinde parlar”. Yıldızların artık gözlerinde parlamayacağı düşüncesi, yani umudun olmayışı onu rahatsız eder. Ama Nilüfer’in kolay kolay pes etmeye niyeti yoktur. O umudun peşini bırakmayacaktır.
Gülümseme öyküde ‘umutla’ eş tutuluyor. Belki de Nilüfer’in anne babasının tutumlarıdır onu böylesine üzen. Çünkü Nilüfer ilk önce onların resimlerine kocaman birer gülümseme çiziyor. Babasına mavi, annesine pembe bir gülümseme. Bundan sonra sonra Nilüfer’in aklına parlak bir fikir geliyor. Gülümsemesini geri kazanmak, tekrar umutla dolmak için çizdiği resimleri gözden geçiriyor. Her bir resme kocaman birer gülümseme ekliyor. Gökyüzüne sarı, kedisine turuncu, evin bacasına yeşil bir gülümseme çizdi. Asık suratları sildi, çatık kaşları düzeltti. Resimleri gülümsemelerle, umutla, sevgiyle doldurdu.

Nilüfer tüm çizdiği resimlere hayat armağan ediyor.  Çizdikçe Nilüfer’in umudu, neşesi de geri geliyor ve Nilüfer’in gülümsemesi yeniden ortaya çıkıyor. Nilüfer’in mutluluğu geri geliyor.  Bu olayla birlikte Nilüfer bir karar veriyor. O günden sonra gülümsemesine daha özen gösterecek. Gülümsemesine özen gösterdikçe hayatı yeniden umutla ve renkle dolacak. Küçük Nilüfer bu özenle umudunu da büyütecek, yeşertecek. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder