Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

23 Nisan 2014 Çarşamba

Keşke her çocuğun Widu’su olsa!


Widu’nun Kalbi
Rafik Schami
Çeviri: Neylan Eryar
Kırmızı Kedi yay., 2014
12 yaş +

Deniz Baş

Yürekten korkuları silebilen oyuncak bir bebek ve onunla büyüyen bir kız çocuğunun hikâyesidir anlatılan.

Küçük bir kız çocuğu ile korkuları yürekten emebilme gücüne sahip bir bebeğin hikâyesi Widu’nun Kalbi. Geçmişi ve günümüzü karşılaştırmaya, ebeveynlerin tutumlarına, çocukların artık ne biçimlerde yetiştiğine ışık tutan bir öykü aynı zamanda. Zira hikâyemiz bitpazarında başlıyor. Tuhaf değil mi? Günümüz AVM çocuklarının değil bitpazarı pazar bile görmediğini düşünürsek…


Nina’nın bitpazarından aldığı bebeği Widu bize dostluğu ve çocuk dünyasının hayal gücünün güzelliklerini gösterirken yine bize yeni nesil çocukların toprağa, çamura dokunmadan, tabir yerindeyse ‘kirlenmeden’ taş duvarların arasında ağaçsız, çimensiz nasıl da yalnız büyüdüklerini de gösteriyor. Günümüzde insanların kendini gerçekleştirmesinin tek yolunu para olarak sunan bencilliği gösterdiği gibi değerlerimizi de hunharca alıp götürüşünü, bizim bunun farkında bile olmayışımızı Nina bize anlatıyor. Steril hayatlarla çevrelenen çocukluk hallerine inat anne ve babasıyla gezerken bitpazarından aldığı bebekle kurduğu dostluk Nina’yı gün gün büyütürken onun cansız nesneler dünyasından gerçek dostlulara adım atmasına da yardımcı oluyor.

Biz burada öyküye dair kısacık kelam ettiysek de Widu’nun Kalbi farklı okumalara açık çok katmanlı bir öykü. Widu’nun Kalbi sadece bir bebekle bir kız çocuğunun kurduğu dostluğun öyküsü değil aynı zamanda onların içinde yaşadığı toplumun pek çok boyutta eleştirisini yapan bir kitap.

Suriyeli yazar Rafik Schami’nin yazdığı bu güzelim öyküyü okuyunca insanın aklından Suriye’li çocukların zihinlerinden savaşın izlerini silecek Widu gibi bebekler olsa harika olmaz mı diye geçiyor. Bu kitap bize ‘Keşke her çocuğun Widu’su olsa!’ dedirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder