Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

16 Nisan 2014 Çarşamba

Haydi Curcunaya


Penguen Curcunası
Jeanne Willis
İş Kültür Yayınları, 2013
7 yaş ve üstü

Mehmet Özçataloğlu

AKP iktidarının hayvanlar âlemiyle imtihanı ya sosyal medyada kuşlarla ya da görsel basınla penguenler aracılığıyla gerçekleşirken, biz dostlarımıza keyifli hikâyelerle selam ediyoruz.

Haziran direnişi 90 yıllık Cumhuriyet tarihinin en önemli direnişlerinden biri olarak tarihin sayfalarında yerini aldı. Ateşi hâlâ sönmedi, küllenmedi. Direniş; çevreye, doğaya sahip çıktığı kadar, üzerine ölü toprağı serpilmiş “sol”u da canlandırdı. Bu çocuklardan hiçbir şey olmaz denilen 90’lılar herkesi utandırdı.

Ülkede bunlar yaşanırken aralarından bazıları (bağzıları değil!) hiç böyle şeyler yokmuş gibi davrandılar. Dünya televizyonları olayları canlı yayın verirken, biz kendi televizyonlarımızda penguen belgesellerine mecbur kaldık. Ve o penguenlerden esinlenilerek Gezi direnişinin maskotu bir penguen oldu. Yüzü maskeli bir penguen! Böylesi şiddetin yaşandığı bir direnişte, daha da ötesinde ölümlerin yaşandığı bir direnişte, bir penguenin maskot olacağı kimin aklına gelirdi ki?

İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan “Penguenler Curcunası”nı okurken aklıma geldi bunlar. Ve ne zaman bir penguen lafı geçse sanırım hep hatırlayacağım yaşananları.

İki kitabın yayımlandığı, üçüncüsünün de yayımlanmak üzere olduğunu öğrendiğim dizinin ilk kitabı, “Eyvah Civcivler Kaçırıldı!” Rory, Eddie, Clive, Küçük Mavi, Muriel ve diğerleri. Bu ilk kitapta Rory’nin başına, hiç kimsenin başına gelmesini istemeyeceği bir şey geliyor. Bakması için kendisine verilen “imparator yavruları” kaçırılıyor. Eyvah! Rory ve arkadaşları hayvanat bahçesinin penguen bölümünden kaçıp tehlikeli bir kurtarma operasyonuna kalkışıyorlar. Aslanlar, kaplanlar ve nice yırtıcı hayvan. Onlara yem olmadan, paytak adımları ile civcivleri bulup, geri getirebilirler mi dersiniz? Tehlikeli, heyecan verici ve bir o kadar da komik bir macera. Civcivlere ne oldu diye soruyorsanız, yanıtı kitapta!

İkinci kitap “Küçük Kuşlar, Büyük Hayaller.” Hayvanat bahçesinin ziyaretçi sayısı düşmüştür. Ve böyle giderse yakında kapanacaktır. Herkes endişeli, herkes korkuyor. Ya hayvanat bahçesi kapanırsa? Hayvanat bahçesi görevlisi penguen bölümüne bir penguen kamerası takar. Sevimli dostlarımız, kamerayı önce bir silah sanıp taşların ardına gizlenseler de sonunda gerçeğin böyle olmadığını anlarlar. Ve hayvanat bahçesinin geleceğini de kurtarmak için bir yetenek gösterisi sergilemeye karar verirler. Cesur hareketleriyle akrobasi takımı gösterinin yıldızı olmaya kararlıdır. Peki, penguenlerin performansı hayvanat bahçesini kurtarabilmiş midir? Bunun yanıtı da bu kitapta!

Jeanne Willis’in yazdığı, Fügen Yavuz’un çevirdiği ve Nathan Reed’in resimlediği “Penguenler Curcunası” Haziran’da ekranda yer alan penguenler gibi can sıkmıyor. Çok neşeli, çok sevimli penguenler bunlar. Kim bilir, belki de sansür elçisi olmadıklarındandır.

O zaman haydi curcunaya…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder