Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

13 Kasım 2013 Çarşamba

Özgürlüğe giden yolda bir hızlı macera

Kaçak Köpek Biber
Miyase Sertbarut
İllüstratör: Çınar Dize Sertbarut 
Tudem yayınları, 2013
 9+ yaş
Özgül Kılınç
‘Polis simit sat onurlu yaşa’ diyebilen yürekli nesillerin çocukları için Miyase Sertbarut’un yazdığı ‘Kaçak Köpek Biber’ özgürlüğün, sevginin ve dik duruşun romanı.
Bu hafta size ‘Karabiber’ adı konulan ama kısaca ‘Biber’ diye çağırılan bir polis köpeğinin hikâyesini anlatmak istiyoruz. Haliyle bir polis köpeğinin hikâyesinde değişik olan ne sorusunu sormanız mümkündür. Hemen yanıt verelim. Biber’i diğer polis köpeklerinden ayıran şey hem çok akıllı olması hem de artık duvarların dışına, özgürlüğüne koşmak istemesi. Burada hemen hatırlatma yapalım, Biber’in ‘özgür’ olmaktan kastettiği şey polis köpeği olmaktan kurtulup bir başkası tarafından sahiplenilmek değil aksine tüm zincirlerinden kurtulmak. Biber’in tüm isteği komutlarla yaşadığı bir dünya yerine kendi kararlarını verebildiği, kendi biçimlendirebildiği bir dünyaya doğru koşmak. Peki, kolay mı bu? Elbet göründüğü kadar basit değil hiçbir şey.
Biber’in eğitim merkezinden kaçması, sevgi dolu bu köpeğin hem arkadaşlarını bırakması, hem alıştığı eğiticiden ayrılması hiç kolay olmadı. Ama zincirlerini koparmayı aklına koyan Biber “Çelik olsa dayanmaz ruhun keskin ışığına” dedi ve bunca zorluğa rağmen çelik tellerle çevrili eğitim merkezinden üstün gayretle kaçmayı başardı. Esas macera elbette bu kaçıştan sonra başladı. Ne mi oldu?  

Özgür ruhlu köpeğimiz Biber, önce Kurtuluş Parkı’nda diğer sokak köpekleriyle tanıştı. Tesadüfen tanık olduğu bir eylemde kendisi gibi özgürlüğü, zincirsiz bir dünyayı savunan, ‘parasız eğitim’ isteyen öğrencilerden biri olan Gül’ü kurtardığı gibi,  kendisinin ‘Kıvırcık’ adını taktığı arkadaşıyla kavuşmak için de bir sürü badire atlattı.  Bu arada hızlı macerada Biber’e destek olan köpek arkadaşlarını, yürekli güvercinci amcayı, eşi ve oğulları Barış’ı, önlerinde polisten de fazla barikat kuran ve her durumdan vazife çıkaran ‘muhbir vatandaş’ Yıldız Hanım’ı da arada analım. Kahramanlarla detaylı bir tanışmayı ve hikâyenin sonunda Biber’i nasıl bir gelecek beklediğinin cevabını ise küçük okurlara bırakalım. İyi okumalar!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder