Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

6 Kasım 2013 Çarşamba

Çocukların Hakları Var!


Süleyman Bulut
Resimleyen: Reha Barış, Can Çocuk Yay.
Yaş aralığı: 7, 8, 9+
Sayfa: 56 sayfa

 Gökçen Düzkaya


Kardeşlik Çemberi
Süleyman Bulut’un Can Çocuk Yayınlarından çıkan, “Çocukların Hakları Var” üst başlıklı üç kitaplık dizisi, birinci kitap olan “Kardeşlik Çemberi” ile başlıyor. Kitap, “Çocuklar arasında ayrım yapılamaz.” sözüyle bizi karşılıyor. Dev binalar arasında idman yapan bir basketbol takımının dev hayalleri ve bu uğurda rakiplerini nasıl alt ettiklerini anlatan bu ince kitap inceliğini aşarak bize çarpıcı bir mesaj veriyor: Birlikteliğin önemi ve sınırları aşmak. Basketbol maçında kısa boylular bir işe yaramaz da ne demekmiş öyle! Ya da güçlü olmak için ille de iri yarı olmak ve güçlü kaslarla donanmak gerekir öyle mi? Hep birlikte okuyup görelim bakalım öylemiymiş.

Anne Ben Yapabilirim


Yazarın ikinci kitabındaki örnek olay, her şeyi annesinden bekleyen bir çocuğun annesinden aldığı kallavi cevapta;  daha doğrusu annesinin bir öykünün içine sıkıştırıp anlattığı bir musibet bin nasihatten iyidir cinsinden sayacağımız bir öyküde vücut buluyor.  Bu kitap da bize “ Çocuklarla ilgili her türlü faaliyette, çocuğun temel yararı önceliklidir!” sözüyle açılıyor. Annenin anlattığı öyküyü şimdiden merak ettik değil mi? Yoksa en çok öykünün sonunda çocuğun yüzündeki ifadeyi mi merak ettiniz? Ama unutmayın her şey çocuklar için.


Sihirli Çaydanlık

Her çocuk yaşama, yaşamını devam ettirme ve gelişme hakkına sahiptir diyen yazarımız, dizinin son kitabına hepimizin yakından tanıdığı “Alaaddin’in Sihirli Lambası”nın cinini; kitaptaki tabiriyle Alaaddincin’i davet ediyor. Kahramanımızın görevi yine üç dileği yerine getirmek. Öksürük şurubunu çoğumuz sevmeyiz ya hani, adını duyunca bile yüzümüz ekşir. Gelin görün ki Alaaddincin kılını kıpırdatmadan nezle olmuş Selim’e öksürük şurubunu hem de Selim’in kendi eliyle içirmesini biliyor. Nasıl mı? Artık onu da bir zahmet siz okuyacaksınız.

Yazar Süleyman Bulut’un çocuklar için çok fazla kitabı var. Kendisi bu seriyi 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun kabul ettiği ve 1990 yılında Türkiye' nin de imzaladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin maddelerinden hareketle oluşturmuş. Bizi bilgilendirdiği için kendisine teşekkürü bir borç bilir; fakat bu maddelerin kâğıt üzerinde kalmamasını, gerçek eşitlik ve özgürlüğün yaşanacağı günleri umut ederiz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder