Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

15 Mayıs 2013 Çarşamba

Hayat Grevi*



Kiraz’ın Şarkıları

Yazar : Amélie Couture
Çizimler : Marc Boutavant
Çeviren : Bahar Siber
İletişim Yayınları
2013 / 1. Basım
71 sayfa
Neslihan Şen

“Birşeye karşı çıkmak için grev yapılır. Böylece başkaları, sizin birşeyden memnun olmadığınızı anlar. Ben, hayır, memnun değilim, demek için hayat grevi yapacağım.”

Çok yakınındaki birini kaybetmek... Bu durumun bir çocuğu isyana sürükleyen anlardan olduğunu söylemek mümkün. Lucie, henüz yedi yaşında iken, hiç tanıma şansı olmadığı annesinin yerine koyduğu anneannesini kaybediyor. Onu büyüten ve kısacık hayatının en güzel anlarını paylaştığı insanın kaybı, küçük kız çocuğu için yaşadığı en büyük acı.

Karşılaştığı bu büyük acıya, hayat grevine giderek tepki veriyor Lucie. Haksızlıkların karşısına grevle çıkıldığını biliyor: “Bir şeyden memnun olmayınca grev yapılır. Bazıları, patronlarından memnun olmadıkları için çalışmayı bırakırlar”. Tam da bu sebeple, bu olay karşısında hayatı mahkûm ederek, greve gidiyor. Hayat grevi, sevdiği, onu neşelendiren her şeyden uzak durma anlamına geliyor. Bu büyük grevde ona yoldaşlığı da kiraz adındaki anneanne yadigârı kuş yapıyor.
Grevden sonra

Grev, Lucie’nin yeni hayatı ile kaybettiği hayatının arasındaki çizgi. Babası, karısının ölümü ile birlikte, annesine çok benzeyen kızıyla iletişim kurmakta zorlanıyor. Lucie ise babasının yeni eşi ve küçük oğluyla birlikte kurdukları hayatın bir parçası olma gerçeğiyle anneannesinin ölümüyle birlikte karşılaşıyor.
Kitapta, yeni bir hayat kurunca kızını unutan baba ya da kötü üvey anne karikatürleri yok. Bununla birlikte, karısını kaybetme gerçeğiyle başa çıkamamış baba, çok sevdiği kocasının sevgili kızına destek olmaya çalışan bir anne ile olan bitenin farkında olmayan sevgi dolu bir küçük kardeş var. Küçük kız, parçası olmaya çalıştığı ailede aynı zamanda üzüntüleri ve heyecanlarıyla bir birey olarak da var olmaya çabalıyor. Hayat grevi, bu yolda ona kendini anlatma ve kabul ettirme olanağı yaratıyor.
Amélie Couture, gerçek bir hikayeden esinlenerek yazdığı bu ilk kitabıyla, 2003 yılında Chronos Çocuk Edebiyatı ödülüne layık görülüyor. Türkiye’deki ilk baskısını bu yıl Bahar Siber’in çevirisiyle yapıyor.
Etrafınıza baktığınızda ya da belki çok yakınınızda görebileceğiniz birçok çocuğun hikayesinden birisi “Kiraz’ın Şarkıları”. Bana da, geçtiğimiz yılbaşında, başka bir küçük kız çocuğunun yeni yıl dileğini hatırlattı. Bir süredir hiç göremediği, kendi deyişiyle, başka bir ülkede başka bir ailesi olan annesinin ona geri dönmesini istiyordu. Çokça zaman üzgün gördüğüm bu kız, belki de bir hayat grevinde ve onu çok sevenlerin bu grevi anlayıp, ona elini uzatmasını bekliyor.
* Kitabın orjinal adı “La grève de la vie”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder