Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

26 Şubat 2014 Çarşamba

Bu kızın aklı bir karış havada!

Bulutların Arasında
André Neves
Resimleyen : André Neves
Çeviren : Ceylan Özçapkın
Nesin Yayınevi Çocuk Cenneti Kitaplığı
İlkokuma Kitaplığı
Kasım 2012 
7+ yaş 

Neslihan Şen

Gri şehirleri renklendiren, gökyüzünden rengârenk yağmurlar yağdıran ve elbette sevgili bir hikaye bu. Aynı çocukluğun büyülü dünyası gibi!

Dünyanın, elbette bizim bulunduğumuz yerden, öteki ucu Brezilya’dan resimlerin sayfalarına sıkışmış kısacık bir öykü “Bulutların Arasında”. Nesin Yayınevi’nin dilimizdeki ilk kitabını yayımladığı André Neves birçok yazarın kitaplarını resimlemiş. Hem resimleyeni olduğu hem de metnini yazdığı bu hikâye ise tekrar tekrar ilüstrasyonlarını incelemeyi hakediyor. Eminim bu kitaptan sonra, Neves’in, zaman zaman hikâyenin önüne geçen özgün çizgilerini nerede olsa tanıyacaksınız. İnce uzun sivri lakin zarif çizgileri ile bir resim tablosu özeninde çalışılmış dokusu, sade fakat ifadeli bakış ve mimiklerin yerleştirildiği maskeli yüzlerin içine dalıp gitmemek için kendinizi kollamanız gerekecek. Öte yandan aslında tam da dalıp gidenlerin öyküsünü anlatıyor “Bulutların Arasında”.

Resimlemeyi anlatmaya çabalamaktan sıyrılıp, birazcık da öyküden bahsedelim. Öykü hepi topu kırk cümlelik. Her cümlesi ise ayrı bir hikâye. Hayat koşturmacasında gökyüzüne bakmayı unutan insanlara yeniden gülümsemeyi hatırlatmak için renkli yağmurlar yağdıran aklı bir karış havada bir kız. Yaşamda ne varsa kitapta neredeyse hepsi var bu kısacık öyküde. Kimsenin ve kentin ismi yok. 

Herhangi bir sokak arasında geçtiğini düşünebilir, herkesi içine yerleştirebilirsiniz. Kendinizi de çocuklarınızı da. Kimsenin onun heyecanını paylaşmadığını bile bile gökyüzünü ve onun bir parçası olmayı hayal eden küçük kız, oğlan çocuğunu âşık ediyor kendisine. İçinde aşk da var, tabi ya! Kızın esrarengiz hallerinden pek etkileniyor yamacın tepesindeki evde sıkıntıdan patlayan çocuk. Cesareti midir onu kendine âşık eden gülümsemesi mi onu siz düşünün. Kız gökyüzünü seyrederken oğlan da kızı seyretmekten kendini alamıyor. Ve elbette onu mutlu etmenin yolunu arıyor. Öyle ki bu arayışın tüm kente renk ve mutluluk getireceğinden habersiz. Üstelik birkaç parça çarşafla bunu başarabiliyor. Yani gökyüzüne yükselen rengârenk bir balonla… Gökyüzünden rengârenk yağmur yağdığına kim inanır! Oysa bir çocuk, bulutlardan süzülen yağmur damlalarını ilk kez hissettiğinde tahmin ettiğinizden daha fazla mutlu olabilir.

Gökyüzünün mü yeryüzünün mü dünyanızın çocuğunu kapladığını bulmak size kalmış. Neves’in bulutların arasına karışmak isteyen kızı tercihini gökyüzünden yana kullanıyor. Özgürlüğü ve mutluluğu ancak orada bulabileceğini düşleyerek.


“Bulutların Arasında” gezerken “Küçük Prens” in de izlerini bulmak mümkün. Tıpkı çocuk edebiyatında, büyüyüp birer yetişkin oldukça kaybolan düş kurma, hayallerinin peşinden gitme kararlılıklarını satır aralarında tekrar tekrar hatırlatan birçok kitapta olduğu gibi. Brezilya’dan bize ulaşan bu güzel kitabı Ceylan Özçapkın’ın çevirisi ile okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder