Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

19 Şubat 2014 Çarşamba

İç Huzuru İçin Gerekli Olan Nedir? Korunaklı Bir Yaşam mı, Yoksa Özgürlük mü?

Gökkuşağını Gören Köpek
Mustafa Yoğurtçu
Resimleyen: Bülent Benli
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2012        
8-12 yaş

Hüseyin Ozan Uyumlu

“Bunca çabamız ne için?” sorusunu hiç dillendirdiniz mi? Bakın gökkuşağını gören 
köpek Toraman bu soruya nasıl yanıt veriyor? 

Toraman bir çiftlikte annesiyle birlikte yaşayan ve çiftliğin işlerine yardımcı olan bir köpek. Annesiyle aralarında güçlü bir bağ olduğu görülüyor. Ancak bu bağ sınırlayıcı değil özgürleştiren bir bağ. Kitabın başından sonuna güzel bir anne-oğul ilişkisi dikkat çekiyor. Toraman bir gün Efelek adında bir kelebekle tanışıyor ve böylece dostlukları başlıyor. Kelebeğin renklerini annesine bir bir söylemesi ise Toraman’ın annesini şaşırtıyor. Çünkü bilirsiniz ki köpekler yalnızca siyah-beyaz görürler. Toraman’ın bu yeteneğine önce annesi ikna oluyor, sonra da çiftliğin diğer hayvanları. Ama Toraman’ın hayatı için dönüm noktası bu değil. Onun hayatını değiştiren olay çiftliğin dışına çıkması oluyor.

Çiftliğe giren bir tilkiyi kovalayan Toraman, bir anda kendini çiftliğin dışında buluyor. Fakat çiftliğin sahibi onu hemen içeri sokuyor ve ceza olarak Toraman’ın boynuna tasma takıyor. Çiftliği tilkiden koruduğu için mükâfatlandırılmayı bekleyen Toraman, tam tersine cezalandırılmış oluyor. Özgürlük rüyası çabuk biten Toraman’ın var olan özgürlüğü de elinden alınıyor. Toraman’ın “Bunca çabamız ne için?” sorusu, çocuğa “adalet” duygusunu sorgulatmayı başarıyor. Peki bu ceza Toraman’ı uslandıracak mı?



Çitlerin ardındaki hayat acaba nasıl?

İçin için merak duygusu çoğalan Toraman için çitlerin arkası, adeta ele geçirilmesi gereken bir kale. Artık Toraman hayallerinin peşinden koşmak için elinden ne geliyorsa yapacak. Hatta annesinden ayrı kalmak pahasına olsa bile. Çiftliğin sakinleri tarafından hazırlanan akılcı bir operasyonla çiftlikten kaçan Toraman, ormanda annesinden ve dostlarından ayrı ilk gününü geçiriyor. Artık kendi tercihlerini yaşayacak olan Toraman’ın yalnızlığı uzun sürmüyor. Ormanda bir ressamla karşılaşıyor. Şehrin cenderesinden kaçan, yabanıl hayata aşık bir ressamla… Öyle ki ressam ormanda bir çiftlik almaya da niyetli görünüyor. Toraman, renk seçiminde ona yardımcı oluyor.  Böylece Toraman’ın yeni dostu bu ressam oluyor. 

Ormanda hava kararıncaya kadar resim yapan ikili, yollarını kaybediyor. Talihe bakın ki Toraman’ın eski çiftliğine çıkıyor yolları. Ressam çiftliğe sığınmak zorunda kalırken Toraman, ısrarla içeri girmeyi reddediyor. Ressamdan uzaklaşmak istemediği için de çiftliğin dışında dostunu bekliyor. Sabahında ise zorba çiftlik sahibiyle el sıkışan dostunu görünce çok şaşırıyor. Ardından çiftlik sahibi bir kamyona eşyalarını yükleyerek çiftlikten ayrılacakken Toraman’ı görüyor. Onu cezalandırmak isteyince, ressam dostu buna engel oluyor. Toraman’ın kimin yanında kalacağı ise onun tercihine bırakılıyor. Tabii ki Toraman, onun özgürlüğüne saygı gösteren “çalışma arkadaşı” ressamı tercih ediyor. Çiftliğin yeni sahibi olan ressamın ilk yaptığı iş, çitleri kaldırmak oluyor. Artık çiftlik, yeni sahibi ve sınırlarından arınmış haliyle Toraman için yaşanabilir bir yer. Hem annesi de yanında. Daha ne ister ki?

Öğretici bir kitap “Gökkuşağını Gören Köpek”. Hayata dair birçok dersi barındırıyor içinde. Özür dilemenin, sorumluluk almanın, özgürlüğün değerini öğretiyor.

“Gökkuşağını Gören Köpek”, türünden farklı olan, renkleri seçebilen Toraman’ın öyküsü. Ama Toraman’ın daha önemli bir yeteneği var: Özgürlüğünün peşinden koşmak. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder