Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

2 Ekim 2013 Çarşamba

Dilara Evden Kaçtı mı? : Modern Dünyada Sıkışıp Kalmak

Dilara Evden Kaçtı
Suzan Geridönmez
Resimleyen: Çağla Vera Kılıçarslan
İletişim Yayınevi, 2011, 1. Basım
9 yaş +
 
Özgül Kılıçarslan

  Küçük bir kızın evden kaçmasıyla başlayan hikâye, büyük şehirde apartman katları arasına sıkışıp kalmış, günlük yaşamın telaşı içinde yer bulamayan hayallerimize ayna tutuyor.

Dilara Evden Kaçtı, küçük okuyucular için yazılmış olsa da büyük okurları da içine çekebilecek, konuyu tamamlayan harika resimlerle dolu bir kitap. Öyküde herkes artık büyük marketlerden alışveriş yaptığı için kendi dünyasında adeta hapsolmuştur ama biz Bakkal Cemal Amca’nın küçük bir kız aracılığıyla yeni bir dünyaya adım atmasına tanık oluyoruz. Bir sabah eski bir gazetede gördüğü kızın “evden kaçtığı” haberi Cemal Amca’nın yalnızlığından kurtulmasının bir aracı haline gelmesini, sabahları bir kutu muzlu süt almaya gelen bu kızla sıcak ve derin bir bağ kurmasını ise adım adım izliyoruz.

Öyküde, Dilara gerçekte evden kaçmamıştır, bu bir oyundur. Ama bu oyun, içinde yaşadığımız toplumun rekabetçi, hızlı, hiçbir şeyin üstünde durup düşünmeyen, arkadaşlıkları “sanal” ilişkilere indirgeyen, insanlar arasındaki iletişimin iyice koptuğu bugünkü haline göndermelerle doludur. Dilara’nın sahte kaçma haberi bu gerçekleri yansıtmaya yarar. Dilara’nın arkadaşı Baran’a “Göreceksin bir gün evden kaçacağım ve hiç kimse farkına varmayacak” lafı oldukça sert ve acıdır. Annesi ve babası sık sık iş nedeniyle yurtdışına çıkmakta onu dayısına bırakmaktadır ve muhtemeldir ki evde olduklarında da modern yaşamımızın yalnızlık kutusu bilgisayar ve internette zaman geçirmekler meşguldürler. Bu açıdan Dilara da Bakkal Cemal Amca gibi yalnızdır ve bu onları yakınlaştıran bir gerçektir.
Bakkal Cemal Amca, haberin sahte olduğunu bilmeden Dilara’yı ararken kendi iç dünyasına, çevresini saran yalnızlığa ve yepyeni, umut dolu bir yaşama da kapı açar bilmeden. Yardımını istediği, bir gazetenin ilanlar sayfasına arkadaş arıyorum ilanı veren “İkinci Bahar” rumuzlu kadınla tanışması yaşamını değiştirecektir. Beraberce Dilara’yı ararken Bakkal Cemal Amca bilgisayarla da tanışacak, hiç bilmediği, tanımadığı internet dünyasına da adım atacaktır. Torunlarıyla arasındaki mesafe de böylece bir miktar azalacak, hem duygusal yalnızlığı hem de yaşamında karısı öldükten sonra oluşan büyük boşluk dolacak ve kendini hiç olmadığı kadar mutlu, umutlu ve canlı hissedecektir. “Canlı” sözcüğü burada önemlidir, çünkü Cemal Amca az müşterinin uğradığı, gelenlerin sürekli değiştiği dükkânında yavaş yavaş hayallerini tüketir,öldürürken, bu olayla canlanacak, her yönüyle yaşama geri dönecektir.     
İkinci Bahar ve Cemal Amca, Dilara’nın gerçekte evden kaçmadığını, sadece Baranla girdikleri iddiayı kazanmak için dayısıyla oyun oynadıklarını öğrendiklerinde, iyice yakınlaştıklarını ve evlenmek istediklerini de fark ederler. Hem  Dilara’nın annesi ve babasıyla güvende olduğunu hem de kendi duygularını fark eden ve gerçekten kadının rumuzu gibi ikinci baharlarını yaşayan bu iki kişi hayatta hayallerini gerçekleştirmek için hiçbir zaman geç olmadığına, umudun peşini asla bırakmamak gerektiğine, insan sıcaklığının önemine dair bize bir ders verirken, aynı zamanda şehirdeki büyük yalnızlığımıza da ayna tutarlar. Bu açıdan “Dilara Evden Kaçtı” okunmaya ve üzerinde düşünmeye değer bir roman.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder