Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

9 Ekim 2013 Çarşamba

Hayaller aracılığıyla gerçekle yüzleşmek


 
Kendini Arayan Çocuk
Hamdullah Köseoğlu
Resimleyen: Nuran Balcı Özekçin
Tudem, 1. Basım, 2013
9 yaş +


Timuçin Özyürekli


Görünmez olmayı dileyen, sahne ışığına gönül veren, kuş olup yollara düşen, uzaya sevdalanan, bir an önce büyümeyi hayal eden çocukların öyküleri, küçük okuyucuları hayatın saf netliği ile de yüzleştiriyor.
 
Hamdullah Köseoğlu, çocuk edebiyatının önde gelen isimlerinden. Yazdığı kitaplarla yarattığı zengin düş dünyasında çocukları gezdirir. Yanıtları öykülerde gizli sorular sorar, yeni ufuklar açar… Gelişen ve gelişirken değişen dünyayı yorumlama adına yola çıkan bireyler yaratır.

Dar bir ömre sığdırdığı onca kitap başarı kazanmış ödüllerle taçlandırılmış , bir söz ustası, güzel Türkçemizin kararlı bir savunucusu… Yazdığı kitaplarda ‘olay ağırlığı’ndan çok ‘dil ustalığı’na, söylem güzelliğine öncelik tanıyan bir yazar.

‘’Kendini Arayan Çocuk’’ bütün bu bileşimleri barındırıyor. Kitap içinde yer alan yedi öykü, büyüklere çocuk dünyasının kapılarını açıyor, çocuklaraysa hayalle gerçeği, gerçekle olması gerekeni sorgulatıyor. Her öykü bir başka kapıyı aralıyor. Durup baktığınızda ortaya çıkan bütün, içsel dünyaların gizeminde ucu açık ama yorum zenginliğiyle donanmış gerçek bir dil şöleni…
Nuran Balcı Özekçin’de bizi pastel renklerin egemen olduğu resimlerle süslediği öykülerin içine çekiyor; düşsel coşkuları yansıtarak büyük başarı sağlıyor.


Hayallerin gerçekle yüzleştiği yer: gerçeğin hayalle zenginleştiği yerdir. Sorunlardan kaçarak yerine sadece düşlerimizi koymak bizi hayattan koparır. Oysa gerçekleri düşlerimizle sarmalamak bize yeni ufuklar açar. Kimliğin kazanılması, tutarlı bir çizgide korunması bu yolla gerçekleşir.
‘’Kendini Arayan Çocuk’’ kitabının arka kapak tanıtım yazısı yedi öyküyle bütünleşen kitap hakkında güzel bir ipucu veriyor: ‘’Kendini bulma, kişilik kazanma süreçlerini olay akışı içinde deneyimleten, okurunu hayatın gerçekleriyle yüzleştiren öyküler. Hamdullah Köseoğlu’nun şiir gibi anlatımıyla…’’

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder