Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

15 Ocak 2014 Çarşamba

Yüreğimize Dokunan Derin Kalpler


Rico ve Oskar: Defolu Kalpler
Andreas Steinhöfel
Çeviren: Kazım Özdoğan
Tudem Yayınları, 1. Baskı, 2013


Özgül Kılınç


 Rico ve Oscar’ı hatırladınız mı? Hani daha önce bu sayfada Rico ve Oskar: Derin Gölgeler kitabını anlatmıştık ve bu iki çocuğa hayran kalmıştık. İşte, serinin bu ikinci kitabında ise Rico’nun derin yeteneğinin dünyasına sokuyor ve ister istemez ona ve arkadaşına ''dokunuyorsunuz.

 Rico ve Oskar'ın dostlukları dışarıdan bakan kimileri için garip, çünkü Rico kendi deyimiyle ''derin yetenekli'', dışarıdan bakan içinse ciddi bir zeka geriliği var. Oskar ise üstün yetenekli bir çocuk, dışarıdan bakan biri içinse o da garip. Duygusal dünyalarındaki yalnızlık ise onların birbirini tamamlayan çok sıkı bir ikili olmalarına yol açıyor. Rico belki alışıldık biçimde düşünemiyor ama insanların duygularını gerçek anlamda ''okuyor''. Kurduğu ''Haftalardır melodisi unutulan bir şarkı gibi annem'' cümlesi, annesinin üzüntülü, düşünceli halini nasıl da anladığını ifade ediyor.  Oskar’ın ise duygusal olduğunu söylemek mümkün olmasa da Rico'nun düşüncelerinin yetişemeyeceği çözümler bulmasına yardım ediyor. 

Oskar ve Rico bu kitapta tekrar buluştular dedik yaa, elbette macera kaçılnılmaz. İşte yeni macerada kaçak mal satanların, bu uğurda yaşlı insanların bingo tutkusunu, Rico'nun annesini nasıl kullandıklarını görüyoruz ve bizim ikilinin bu çetin durumla mücadelesini... Yalnız değiller elbet, eşini büyük unutkanlıktan kaybeden Bay van Scherten, depresyondan (Rico'nun deyimiyle gri duygu) Rico'nun yardımıyla sıyrılan Bayan Dahling en büyük yardımcıları. Rico, annesini bu zor durumdan kurtarabilecek mi? Peki ya babası olmasını istediği polis memuru Simon Bühl ne yapacak? Rico ve Oskar hem genç okuyucularımıza, hem de büyüklere bol macera ve yüreğe dokunma garantisi vadediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder