Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Efsaneler, insanlığın gelişimi ve evrimi


İnsanın Evrimi
Anna Hatzimanoli
Çeviren : Anna Maria Aslanoğlu
Dinozor Çocuk
1. Basım, 2009
40 sayfa
DErya Yalçınkaya

Becerikli ilk insan da bizim gibi miydi? Ne yiyordu? Bu insanların varlığını nereden biliyoruz? Efsanelerle başlayan öykümüz, insanlığın gelişim sürecinden bakarak insanlığın evrimini, okul öncesi çocuklara anlatmayı hedefliyor.
Kapitalizm kendi eğitim sistemi aracılığıyla doğayı ve insanın doğa ile olan ilişkisini bütünsel değil parçalı bir şekilde ortaya koyuyor. Kapitalizmin eğitimi bugünün geçmişle ilişkisini ve buradan yola çıkarak gelecekle kuracağı ilişkiyi sürekli gizlemeye çalışıyor. Ona göre bugünkü yaşam insanın dönüştürücü gücünün sonucu olan bir şey değil, her şey insanın kendi gerçek varlığı dışında ve  bugün olduğu gibi hep aynı şekilde varolagelmiştir. Yaşama ve kendi gerçekliğine geçmiş ve gelecek algısı üzerinden yaklaşamayan insan sorgulayamamaktadır, merak etmemektedir ve yaşamının merkezine kendi iradesini koyamamaktadır.
Tarihi, evrimsel gelişimi, insan iradesini ve doğayı dönüştürücülüğünü, geçmiş ve gelecek bağlantısı üzerinden kuran kitaplar, eğitim sisteminin bu kuşatmasını yaran birer korsan eylem işlevi görmektedirler.
Yunan yazar Anna Hatzimanoli, “İnsanın Evrimi” adlı kitabında okul çağı çocuklarına insanın doğayı ve kendini dönüştürme serüvenini masalsı bir dille anlatıyor. Kitaba bir efsane anlatarak başlayan yazarımız, insanlığın ilk evrelerinde insanların yaşadıkları dünyayı anlamlandırmak için hayal güçlerini kullanarak efsaneler ürettiğinden bahsediyor. Efsanelerle açıklanmayacak bu gelişimi ilk insanlardan başlayarak, onların ilk alet yapımını, ateşi buluşunu ve onu kullanışını, ilk sanatçıların ortaya çıkışını, toprağı ekip biçmeyi keşfedişini, ölçüm araçlarını buluşlarını, madenleri işleyişlerini, tekerleği icat edişlerini insanlığın ilerleyişiyle ilişkilendiriyor. Kitap insanlığın evrimini bir tarih şeridi mantığıyla ortaya koysa da insanın dönüşümünü gözler önüne sermesi açısından önem taşıyor.
Kitabin son bölümünde çocukların zevkle ve kolaylıkla yapabileceği deneyler ve drama etkinlikleri yer alıyor. Ayrıca sorular bölümünde: “Becerikli ilk insan da bizim gibi miydi? Ne yiyordu? Bu insanların varlığını nereden biliyoruz?” gibi sorular yer almaktadır.
Anna Hatzimanoli, 1984 yılından beri okul öncesi ve okul çağı çocukları için kitaplar yazıyor. Yazarın diğer kitapları: Yaşamın Evrimi, Dünyanın Evrimi, Doğanın Evrimi, Evren, Karalar ve Denizler, Mevsimler ve İklimler, Çöpler ve Geri Dönüşüm, Enerji. Kitap başlıklarına bakacak olursak yazarımız evrim konusunu birçok alanda önümüze koymayı hedefliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder