Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

28 Ağustos 2013 Çarşamba

Kitap kurtlarının artık yeni bir ismi var: Mürekkep İçiciler


 Mürekkep İçiciler
 Mürekkep İçiciler /İki Kişiye Bir Pipet
 Éric Sanvoisin
Resimleyen: Martin Matje
1001 Çiçek Kitaplar
1. Basım, 2013

Ezgi Karataş


Bu hafta küçükleri mürekkep içen vampir çocuklarla tanıştırmak istiyoruz. Emin olun, içinde vampir kelimesi geçiyor diye bu kitaptan endişelenmenize gerek yok. Çünkü anlatacağımız kitabın içeriği çocukları korkutmak ya da fantazya adı altında düş dünyalarını sanrılarla dolu hale getirmekten çok uzak.

Büyüklerin dört gözle beklediği Eylül yaklaşırken çocuklar için okul zamanları da hafiften göz kırpmaya başladı. Tam da bu zamanlarda küçükler tatilin son demlerini yaşarken, ezberci ve ödevci eğitim siteminin artığı olarak ‘yaz ödevi’ adı altında verilen kitaplar da çocukların gözünde büyüyor, ebeveynler ise ellerine tutuşturulan listedeki kitapları bitirme telaşında çocukların peşinde umarsızca dönüp dolaşıyor.
Aslında yaz denilen o sarı sıcak mevsim balkonda limonata içip, türlü çeşit maceralara atılmanın zamanıdır- ki o balkonlarda asla kıpırdayacak yeriniz olmaz. Daracık, annelerin türlü çeşit malzemeleriyle tıklım tıkış dolu balkonlar aslında maceraların meskenidir. Bu sıkışık alanda çocuklar ‘ödev’ diye burunların ucuna dayatılmayan kitaplarda ister uçsuz bucaksız çöllerde ağzından saman çöpünü eksik etmeyen yalnız kovboy olur,  ister bir iddia uğruna balonla dünyayı keşfe çıkar.  İster afacan beşlerle birlikte ıssız bir dağa kamp kurar, ister küçük bir balığın izinde hayatın anlamının peşine düşer.


Yukarıda yazılan cümleler her ne kadar geniş zamanda ve bugünü kapsar şekilde yazılmış olsa da maalesef gerçeği pek yansıtmıyor. Neden derseniz? Çünkü gün çocukların kitaplarda bilinmeyen diyarlar keşfetmesinin, dünyanın dört yanından arkadaş edinmesinin zamanı değil. Şimdilerde çocuklar değil sokakta oynamayı balkonda oturmayı bile aklına getirmezken ve gün boyu parmaklar klavyenin üzerinde aralıksız işlerken listelenen kitaplar çocukların gözünde bir çığ gibi büyüyor. Çocuklar haklı olarak ödev başlığında verilen kitaplardan bir sayfa olsun okumamak için akla hayale gelmez bahaneler yaratabiliyor, onlara korkunç bir yaratık misali bakabiliyor. Peki, bu durumda biz nazlı ihtiyarlar gibi halimize dertlenecek ve çocukları bu kaynayan kazanın içinde yanmaya mı bırakacağız?

Elbette, hayır. Çocukları harflerin büyüsüyle tanıştırmak için çocukların keyifle okuyacağı hatta bitmesin diye sayfaları yavaşça çevireceği kitaplarla tanıştıracağız ki bu tanışıklıklar sayesinde küçükler birazdan anlatacağımız mürekkep müptelaları haline gelsinler. Korkmayın, sakın! Pek lezzetli bir bağımlılıktan bahsediyoruz.

Harflerin büyülü dünyasına yolculuk
Bu hafta küçükleri mürekkep içen vampir çocuklarla tanıştırmak istiyoruz. Vampir dedik, mürekkep içici dedik diye hemen öyle surat bükmeyin. Son dönem kitapçı raflarının önemli bir kısmını işgal eden ve fantastik edebiyatı hiç de hak etmediği ithamlara maruz bırakan vampirli kitap ordusu varken şimdi buna ne gerek var diye de sormayın lütfen. Emin olun, içinde vampir kelimesi geçiyor diye bu kitaptan endişelenmenize gerek yok. Çünkü anlatacağımız kitabın içeriği çocukları korkutmak ya da fantazya adı altında düş dünyalarını sanrılarla dolu hale getirmekten çok uzak.

Bizim küçük kahramanımız Odilon kitapların mürekkebini içiyor ve bu sayede bozkırlarda at üstünde dolaşabiliyor, uçsuz bucaksız denizlerde korsanlarla savaşıyor. Bakmayın kahramanımızın böyle iştahla mürekkep içip, kitap kitap gezdiğine. Aslında mürekkep içici Vampitap onu ısırmadan önce kitap düşmanı bile sayılabilirdi. Bu keyifli bağımlılık Odilon’a hâsıl olmadan önce bu küçük, babasının kitapçı dükkânındaki kitapları yok etmekten zevk alıyor, kitaplardan hoşlanmıyor ve hatta kitap okumaktan nefret ediyordu. Ancak küçük kahramanımızın hayatı bir gün kitapçı dükkânına gelen mürekkep içicisi Vampitap’ı takip etmesi ve onun kendisini ısırmasıyla değişti. Bu zamandan sonra da Odilon iflah olmaz bir mürekkep içici haline geldi. Şimdilerde küçük kahramanımız sayfalar arasında, harflerin peşine takılıp giderken kendisine bir arkadaş da buldu, keyfi pek yerinde. Küçük Odilon arkadaşı Carmilla ile tek pipeti bölüşerek arkadaşlığın hayalleri paylaşmak ve birlikte düş kurmak olduğunu bilerek kitapların ve harflerin büyülü dünyasında geziyor.

Çocuklarınız kitap okumaya direniyorsa belki de bu kitap çocuğunuzun kitaplarla olan dostluğunun ilk adımı olacaktır. Kim bilir?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder