Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Çocuk edebiyatına “Sözelti” doğdu



Sözelti 
Çocuk ve Gençlik Edebiyatı İnceleme, Araştırma, Eleştiri Dergisi


Mehmet Özçataloğlu

Sözelti’nin Manifestosu

Dergimiz,bağımsız nesnel, akademik gerçekliğe dayanan; edebiyat olanla ilgili olan,edebiyat estetik değerleri, kuramsal ölçütleri öne çıkaran; çocuk gerçekliği; çocuk eşitliği; çocuk özgürlüğü evrensel insan hakları, kadın erkek eşitliği, çocuk haklarına saygılı ve özenli; aykırı durumlarda eleştirel olan; çocuk ve gençlik edebiyatını salt edebiyat olarak ele alan ve böyle alınması için çaba gösteren(bu alandan eğitim sistemi de yararlandığı için sistemin bileşenleri alana müdahale hakkını kendinde görmektedir. Dergimiz bu anlayışla hemfikir değildir) ; bu edebiyat alanının saygın bir  alan olarak kabul edilmesi için akademik çaba gösteren; bir dergi olmayı kendine temel ilke edinmiştir.
Çocuk edebiyatı, bir edebiyat türü olarak ortaya çıktığından beri bu alandaki yayınların niteliği de değişti. Bizim çocukluğumuzdaki çocuk(!) kitapları yok artık. Çocukluğumuzdaki türden kitaplara da rağbet edilmiyor. Bundan dolayıdır ki çocuk edebiyatı günden güne gelişiyor, genişliyor, büyüyor. Son olarak İstanbul Kitap Fuarı’nın tema olarak “Çocuk Edebiyatı”nı seçmesi bu gelişimin, genişlemenin, büyümenin en büyük göstergesidir. Bununla birlikte alana ait yayın çeşitliliği de artıyor. Gazeteler kitap eklerinde sayfa ayırmak yerine çocuk kitapları için ayrıca ekler hazırlamaya başladılar. 

Yayınevleri de bu tür çalışmalar yapıyorlar bir süredir. Ve son olarak alanın eksiklerinden biri daha giderilmiş oldu. Akademik özellik taşıyan bir dergi yayın hayatına başladı. Adı da “Sözelti.” Çocuk edebiyatına katkıları yadsınamayacak kadar çok olan akademisyen Necdet Neydim’in öncülüğünde yola çıkan Sözelti’nin sunum yazısında şöyle diyor Neydim: “(…) Bu dergi çalışmasının elbette inceleme, özellikle eleştiri ve araştırma içermesi de genel beklentilerin başında gelenleri oluşturmuştur. Tüm bu talepleri yerine getirmeye çalışacak, alanla ilgili tüm bileşenleri akademik temele dayanan bir dergi çerçevesine alacak ve alana bilimsel-düşünsel olarak katkı yapacak bir dergi olarak yola çıkmaya karar verdik. (…) Dergimiz evrensel değerler olarak bu edebiyat alanında temsil edilen temel anlayışları da alana duyulan saygı gereği savunmayı ve sürdürümcüsü olmayı ilke bilir.”Çocuk ve gençlik edebiyatı ile ilgili araştırma, inceleme, eleştiri, alanla ilgili akademik çalışma ve makaleleri yayımlayacaklarını duyuran Neydim, gerektiğinde danışmanlar tarafından denetlendikten ve onay alındıktan sonra yayın programına alınacağını söyleyerek nasıl bir ciddiyet içerisinde çalışılacağını da belirtmiş oluyor.

Derginin her sayısında bir dosya konusu olacağını da yine aynı yazıdan öğreniyoruz. Beni en çok sevindiren ise dergide tanıtım yazılarının da yer alacak olmasıdır. Çünkü, gerek kitap eklerinde gerekse de diğer dergilerde görmüş olduğum tanıtım yazılarında dostların, arkadaşların karşılıklı olarak birbirlerinin kitaplarını, kitaplara çok fazla değinmeden birbirlerinin yazarlığına övgüler düzerek tanıttıklarını görüyoruz. Bu yozluğu bir nebze olsun engelleyecek olması da sevindiricidir.Sözelti, yola bir e-dergi olarak çıkmış. Fakat süreç ilerledikçe basılı olarak alanda yerini alacağının müjdesini de aldık. Bu da benim gibi elektronik ortamda okuma yapmaktan hoşlanmayanlar, illa ki dokunacak, koklayacak olanlar için sevindirici bir husustur.Necdet Neydim, bağsız, bağlantısız ve bağımsız olduklarını özellikle vurgulamış. Umuyorum ki hep bağımsız kalsınlar.

Çocuk edebiyatına hoş geldin “Sözelti.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder