Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

26 Haziran 2013 Çarşamba

Pes Etmeyen Tavuk



Pes Etmeyen Tavuk
Jill Tomlinson
Çizimler : Paul Howard
Çeviren : Gökçe Ateş Aytuğ
Hayykitap
2013 / 1. Basım
108 sayfa
Neslihan Şen

Yavru Hayvanlar serisinin altıncı kitabı “Pes Etmeyen Tavuk” Gökçe Ateş Aytuğ’un çevirisiyle raflarda yerini aldı. Yazar Jill Tomlinson, çocukların duygusal ihtiyaçlarına ulaşmak için yavru hayvan hikayelerini tercih ettiğini söylüyor ve bu sayede etnik ve sınıfsal engellerin de kolaylıkla aşılabildiğini. Hayykitap’tan basılan serinin ve yazarın diğer kitapları ise; Karanlıktan Korkan Baykuş, Evine Dönmek İsteyen Kedi, Hayatı Keşfetmek İsteyen Penguen, Karıncanın Ne Olduğunu Bilmeyen Karıncayiyen, Büyümek İsteyen Goril.
Tavuk Hilda, amacı doğrultusunda zorluklara göğüs geren bir çilli tavuk. Nam-ı diğer “bir yere gitmeye niyetli tavuk”. Bazen çiftlikte birlikte yaşadığı dostlarının desteğini alıyor, bazen ise onların alay konusu oluyor. Ancak kafasına koyduğunu yapmaktan geri kalmıyor. Denemekten vazgeçmiyor. Kaybediyor ama mücadele etmeye devam ediyor. Kaybettiği günün akşamındaki sözü “yarın tekrar deneyeceğim” oluyor.
Korkusuz bir tavuk gibi görünebilir uzaktan bakınca. Oysa Hilda’yı korkusuz değil ama cesur olarak tarif etmek mümkün. Zira cesaretli olmak için mutlaka korkusuz olmak gerekmiyor. Önemli olan korkup korkmamak değil, korksan da kaçmamak. Hilda, kuluçka için sığındığı bir kulübede, duvarların başına yıkılması pahasına, korkarak ama kıpırdaman yumurtalarının başından ayrılmıyor. 
Opera eğitimi alan ve aslında yazar olmayı düşünmeyen Jill Tomlinson, hastalığı sebebiyle müzik dünyasından uzaklaşmak zorunda kalıyor. Yazarlık eğitiminin hemen başında, çocuklar için yazmaya karar veriyor. Hastalığının ilerleyen zamanlarında dahi, konuşma yeteneğini yitirmediği sürece çocuklara hikayelerini okumaya devam ediyor. Baykuş öyküsündeki seslendirmesi dinleyenlerin hafızasına kazınıyor. Hastalığının tüm zorluklarına rağmen yazmak konusundaki inadından vazgeçmiyor. Eserlerinde ise bu zorlukların izini görmek bir yana keyifle okunan maceralarla karşılaşıyorsunuz. Tomlinson, ne yazık ki henüz 45 yaşındayken aramızdan ayrılıyor. Kitapları ise birçok dile çevrilerek yeniden ve yeniden basılmaya devam ediyor. “Pes Etmeyen Tavuk” ingilizcedeki ilk baskısını 1967 yılında yapıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder