Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

19 Haziran 2013 Çarşamba

Boyun Eğmeyen Küçük Çapulcu


İyi Kapli Küçük Tavşan
Çizimler: Éléonore Thuillier
Çeviren: Korkut Erdur
YKY
Mayıs 2013
28 sayfa

Neslihan Şen

Direniş sadece 7’den 77’ye değil, 7’den de küçüklerin hayatının bir parçası haline geldi. İyi tanıdığım bir küçük çapulcu oyun oynarken artık “kaskını çıkar, copunu bırak, delikanlı kim bakalım” ı mırıldanıyor. Tanıtacağımız kitap yine onlar için. “İyi Kapli Küçük Tavşan” yani bizim ülkemizde uygun düşen adıyla “Çapulcu Tavşan”.

Ağaçları bugünlerde herşeyden daha çok sever olduk. Doğayı ve hayvanları korumayan ya da sevmeyen bir çocuğun ise herhangi birşeyi korumasının ya da sevmesinin mümkün olmadığını söylemek yanlış olmaz herhalde. Hikayemiz uğruna günlerce sokaklarda direnilecek kadar güzel bir ormanda geçiyor. Tüm diğer ormanlar gibi. İyileri tavşanlar, kötüleri ise kurtlar temsil ediyor. Kurtlardan daha kötüleri temsil etmesi için ise hayvanlar alemini kurcalamaya gerek yok. Neyse ki bunu artık küçücük çocuklar bile biliyor.
Günlerden bir gün bizim iyi kapli tavşan, kurtların tuzağına düşüyor. Bu tuzak ne için mi? Tuzağa düşen diğer tavşanlarla birlikte, bir fabrikada köle gibi çalıştırılmaları için. Hem de başka başka tavşanları da tuzağa düşürecek kapanları üreten fabrikada.
Tavşanlar fabrikada korkunç koşullar altında çalışıyorlar. Ama hikaye bu ya, kurtlar bu sefer yanlış tavşanı yakalıyor. Küçük tavşan sabahları, her gece rüyasında gördüğü sevgili ormanının hasretiyle uyanıyor. Hasretlik ve esaret bir yana, bizim tavşan pek korkusuz. Kurtların tüm baskısına ve diğerlerini boyun eğdiren gücüne rağmen, oradan kurtulmayı kafasına koyuyor. Elbette bu tek başına olmaz. 
Önce ona karşı çıkıyorlar. Bu değişmez, böyle gelmiş böyle gider diye. Ama sonunda hepsi şanslarını denemeye karar veriyorlar. Hepbirlikte çalışıp, kurtlara tuzak kuruyor ve onları fabrikadan kovalıyorlar.
Hikaye burada bitmiyor. Tavşancıklar bu sefer özgürce kendi fabrikalarında kapan üretmeye başlıyorlar. Bu sefer kapanlar, onları avlayan kurtlar için. Komşu ormanlarda yaşayan tavşanlarla da paylaşıyorlar ve kurtlara av olmaktan hep birlikte kurtuluyorlar. Özgürlüklerini kazandıkları gibi korumak için de yine birlikte çalışmaktan vazgeçmiyorlar.
Fransız yazar Michaël Escoffier’ın bu kitabı geçtiğimiz ay Korkut Erdur’un çevirisiyle basıldı. “İyi Kapli Küçük Tavşan” okul öncesi çocukları iyi kapli mücadeleci tavşanlarla tanıştırmak için güzel bir fırsat. Okuma bilmeyen çocuklar hikayeyi resimlerle rahatlıkla takip edebilir ve zenginleştirebilirler. Çapulcu tavşanlara duyurulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder