Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

26 Mart 2014 Çarşamba

Gerçeklerden Hikayelere Kaçış


Hikaye Ormanı
Angela Nanetti
Doğan Kardeş
2014
5-10 yaş


Özgül Kılınç

Deli saçması söylemlerle dört yanımız sarılmışken biz hikayelere sarılalım. Umutlu, aydınlık günlerin hikayelerini paylaşalım.

''Hikaye Ormanı'' Agata adında küçük bir kızın dünyasına bakmamızı isteyen bir kitap. Bakmamızı istiyor çünkü o dünyada, Agata'nın hayallerinin ardında, annesinin gördüğü şiddetin gölgesi var.  Agata annesinin üzülmesine, incinmesine dayanamıyor ve bitpazarından satın aldıkları tilki kürkünü kendine arkadaş belliyor. Onunla paylaşıyor dünyasını. Agata'nın gözünde kendi dünyasındaki kara adamın aslında pek çok rengi var; mavi, kırmızı gibi. Çocuğun dünyasında farklı ruh hallerinin yansımasını bu renklerle görüyoruz.

Tilki ona kendi dünyasında da ''Kara Adam''ların olduğunu, kendisini ve ormandaki arkadaşlarını öldürenlerin de birer kara adam olduklarını bakın nasıl anlatıyor:

''Bu Kara Adam'lar sürüsüne berekettir!'' dedi Tilki esrarengiz bir şekilde. '' Tilkilerin Kara Adam'ları olduğu gibi çocukların, hatta balıkların, köpeklerin, kuşların da Kara Adam'ları vardır...''Agata Tilkinin arkadaşlığıyla gerçeklerden kaçıp bir ''Hikaye Ormanına'' sığınıyor. Her hayvanın , hatta örümceklerin bile, hikaye anlattığı bu yerde mutlu oluyor. Hikaye Ormanı öyle bir yer ki her hayvan yazıya dökülmemiş hikayelerini anlatıyor. Hayatlarını akıtıyorlar bu hikayelere. Agata da hayatını bu hikayelerle anlamlandırmak istiyor.
Agata gerçek yaşamda annesinin ayaklarının üzerinde durmasını küçük bir çocuk olarak sağlayamasa da Tilkisinin bir özlemi olarak dile getirir. Tilkinin canı sıkkındır '' Çünkü yere basmak, ayaklarımın üzerinde durmak isterdim!'' Agata onun içini doldurtur, ayaklarına tekerlek taktırır ve ayağa kaldırır. Agata bu davranışla sanki hem kendisini, hem de annesini ''ayağa kaldırmıştır''.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder