Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

17 Temmuz 2013 Çarşamba

“Daha Mutlu Olmayı Hayal Eden Çocuklara”



İyi Geceler, Julia
Carles Sala i Vila
Çizimler : Roger Simó
Çeviren : Havva Mutlu
Can Çocuk Yayınları
Mayıs 2013 / 1. Basım
116 sayfa

Neslihan Şen

Hastane ve hastalık gibi çocuklar için oldukça hassas olabilecek bir konuyu, rüyalar aleminde yaşanan naif bir macerayla anlatan İspanyol yazar Carles Sala i Vila, kitabını “daha mutlu olmayı hayal eden tüm çocuklara” adıyor.
Julia, geçirdiği önemli hastalık sebebiyle hastanede tedavi gören ve bir süre sonra özel durumu uyarınca tedavi gördüğü odadan çıkamayan bir küçük kız çocuğu. Anne-babası, hayata bakışı sebebiyle kendisine tüm yetişkinlerden daha yakın gördüğü büyükbabası ve hastane personeli dışında kimseyle görüşme imkanı yok. Odaya mahkum olduğu günlerin öncesinde tanıştığı hastanedeki diğer çocuklarla ile bağı da bir süre sonra kopuyor. Bu sıkıcı ve karanlık günlerde, hayalci Julia’nın hayali arkadaşı yastık Pofuduk devreye giriyor.
Gerçek hayatta odasından çıkamadığı gibi, bir yastık ile de konuşması mümkün değil. Oysa Pofuduk ile geceleri rüyasında maceralar yaşıyor Julia. Üstelik durumu kendisinden çok daha ağır olan hastane arkadaşı Bruno ile tekrar buluşmasının tek yolu bu rüyalar.
 
“İyi Geceler, Julia” hasta bir kız çocuğunun hastanede yaşadığı günleri kendi halinde sade bir maceraya dönüştürme çabasıyla yazılmış. Her ne kadar kahramanı gibi hikaye de hastanede kapalı kalmış olsa da dışarıdaki hayata dair yer yer göndermeler bulabiliyoruz. Julia, çok çalıştığı için babasını ve onun nezdinde yetişkinleri eleştiriyor. Onların hayal dünyasından uzaklaşmalarının temel sebebinin yoğun iş hayatı olduğuna kanaat getiriyor. Belki de bu sebeple çalışmayan büyükbabanın yetişkinlikten tekrar çocukluğa döndüğü düşünülmüş. Anneyi ise küçük ikiz kardeşleriyle ilgilenmesi gerektiği için daha az görebiliyor.
Bruno’yu çok fazla tanımaya fırsat bulamıyoruz. Barça taraftarı olduğunu biliyoruz ancak hikayenin Bruno ile olan ilişkisi, Julia’nın ona karşı hissettiklerinden ve arkadaşlıklarından ibaret. Ağırlaşan hastalığı ve bir süre sonra Julia’nın onu göremeyecek olması gerçeği ile yüzleşmesi hikayenin temel konularından birisi. Öte yandan bu yüzleşmenin çocuk kitabı için dahi yeterince derinlikli olmadığını söylemek mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder